Főleg pszichológia, de nemcsak az

Heti pszichó

Instant család: pszichológiából 5-ös és 1-es

2019. január 24. - Mannhardt András

Azt hiszem, megvan a mindenkori karácsonyi tévéműsorok új sztenderd darabja. Az Instant család érzelmes, szívmelengető, sokszor vicces és végső soron az emberi helytállásról szól. Jó eséllyel minden generáció végig fogja bőgni néhányszor.

Ráadásul eléggé szakszerű is – olyan, mintha a nevelőszülők toborzásáért felelős gyámügyi hivatal rendelte volna meg. A film kicsit katalógusszerűen, de pörgős vígjátékként, cukisággal átitatva mutatja be azokat a nehézségeket, amelyeken gyerekeknek és felnőtteknek át kell menniük, amíg nevelőszülők és nevelt gyerekek egymásra találnak, egy családdá válnak.

Van azonban a filmben egy – nem túl lényeges – jelenet, ami pszichológiai szempontból valóságos katasztrófa. A dühös kamaszlányt nevelőapja elviszi egy átalakításra váró házba, ad neki egy hatalmas kalapácsot, majd közös erővel szétverik a berendezést. Ezután a lány megnyugodva hazamegy és békésen rendezi a konfliktust, ami feldühítette.

Az, hogy az agresszív késztetést agresszív magatartással csökkenteni lehet, közkeletű tévhit,  a lélektanban katarziselméletként emlegetik. A katarziselméletet cáfoló számos kísérlet egyikét Brad Bushman és munkatársai végezték 1999-ben. A kísérletben 707 diák vett részt, akiket a kutatók először is feldühítettek. Írattak velük egy rövid fogalmazást, majd a dolgozatot a kutatók elvitték egy gyors „értékelésre” (persze nem is olvasták el).  Mindenki ugyanazt a véleményt kapta: a fogalmazás zavaros, sablonos, gyengén érvel, ritka rossz munka. Ezután a résztvevők egy része lehetőséget kapott, hogy – állítólag egy másik kísérlet részeként – két percig püföljön egy bokszzsákot. Végül egy újabb feladatban a diákok maguk határozhatták meg, milyen erős és hosszú dudálással büntetik meg az állítólag a másik szobában levő (valójában nem létező) ellenfelüket, ha az gyengébben teljesít náluk.

Nos, akiknek lehetőségük volt ütlegelni a bokszzsákot, sokkal agresszívebbek lettek, hangosabb és hosszabb dudaszót küldtek az ellenfélnek, mint azok a diákok, akiknek a bokszolás kimaradt. Az agresszív viselkedés gyakorlása agresszívebbé teszi az ember viselkedését. Épp ez a legfőbb baj az agresszív videojátékokkal is.

Bárcsak a katarziselmélet volna igaz.

A bejegyzés trackback címe:

https://hetipszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr7014585368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása