Főleg pszichológia, de nemcsak az

Heti pszichó

Tényleg minden nő leszbikus egy kicsit?

2017. augusztus 20. - Mannhardt András

 

„Úgy gondolom, a nők gyönyörűek – abszolút gyönyörűek. Azt hiszem, minden nő érzett már szexuális vonzalmat egy másik nő iránt.” Ezt Cameron Diaz nyilatkozta a Glamour magazinnak, majd később egy televíziós talkshow-ban a riporter kérdésére azt is elmondta, hogy volt már viszonya nővel. Mindez 2014 tavaszán történt, A csajok bosszúja című, épp akkor bemutatott film promóciós időszakában, és Cameron Diaznak, aki a főszerepet játszotta, egyáltalán nem ártott egy kis botrány, hiszen rengeteg sajtómegjelenést sikerült generálnia vele. A film – amit egyébként még nem láttam – gyakorlatilag megbukott (az IMDb-n 6-os értékeléssel szerepel), a promóció alatt kipattintott minibotrány azonban jóval sikeresebbnek bizonyult; Diazt idézve vagy anélkül azóta is fel-felröppen a kérdés: hogy is van ez, tényleg annyira általános volna a leszbihajlam a nők között?

No jó, nézzük, mit mond erről a tudomány.

Alfred Kinsey (1894-1956) rovarkutató és zoológus volt, ám később átváltott a szexológiára, és 1947-ben megalapította a ma már az ő nevét viselő kutatóintézetet. Kinsey, aki a legnagyobb hatású amerikai szexológusok közé tartozott, biológusként tudta, az élővilágban gyakorlatilag minden tulajdonságra érvényes, hogy az egyedekre jellemző sajátos értékek fokozatmentes kontinuumot alkotnak. Ez az embereknél is így van: az egyének eltérő tulajdonságai folyamatosan elhelyezhetők egy skála mentén, legyen szó testmagasságról, hajszínről, zenei tehetségről, intelligenciáról, monotóniatűrésről vagy bármi egyébről. Kinsey elképzelhetetlennek tartotta, hogy a szexuális orientáció kivételt képezzen ezalól, és a népességben az egyénre jellemző nemi beállítódások ne kontinuumot alkossanak, hanem két-három élesen elkülönülő kategóriába – a heteroszexualitás, a homoszexualitás és a biszexualitás csoportjaiba – legyenek besorolhatók. Kinsey megszerkesztett egy hétfokú skálát, melynek egyik végpontja a kizárólagos heteroszexualitás, másik végpontja pedig a kizárólagos homoszexualitás volt. Munkatársaival együtt több mint 12 000 személyes interjút készítettek, és Kinsey ezek alapján megállapította, hogy az emberek szexuális orientációja nem izolált csoportokba rendeződik, hanem ahogy sejtette, az egyénre jellemző orientáció a skála mentén bárhol elhelyezkedhet. Vagyis a heteroszexualitás és a homoszexualitás között az átmenetek minden árnyalata megtalálható.

d2fe8c89c3d21da502507bbdd547b237.png

 

Szívesen mondanám, hogy akinek a számára ez valami szenzációs újdonság, az nem figyelt az utóbbi hetven évben, hiszen ezek az adatok már az 1940-es évek végén nyilvánosságra kerültek. A bírálat azonban nem volna igazságos, mert a helyzet az, hogy Kinsey eredményei annyira különböznek attól, amit az emberek hinni szeretnének, hogy a szexuális orientáció kontinuum-elméletét a köztudat mind a mai napig nem fogadta be.

Nem is csoda, hiszen a társadalom mindenütt nagyon erőteljesen a heteroszexualitást preferálja. Több mint 70 országban még ma is bűncselekmény a homoszexuális kapcsolat létesítése, és a WHO csak 1992-ben vette le a homoszexualitást a betegségek listájáról. Az emberek nem akarnak hallani olyan tesztekről, skálákról, elméletekről, amelyek megkérdőjelezik, hogy ők rendes, becsületes, minden kétséget kizáróan heteroszexuális állampolgárok. Kinek kell az, hogy mindenféle bűnös és beteg dolgokkal gyanúsítsák meg őket…

Nos, lehet, hogy a közvélemény mégiscsak változóban van. Robert Epstein, a szexuális orientáció kutatója kérdőívet tett közzé az interneten, mely angol nyelven most is kitölthető. Epstein 2012-ben tanulmányban elemezte annak a több mint 17 ezer személynek a válaszait, aki addig kitöltötte a tesztet. A tanulmányból csak egyetlen ábrát szeretnék kiemelni, mely talán választ ad a poszt címében feltett kérdésre.

Az ábra a férfiak (fekete négyszöggel jelzett vonal) és nők (fehér körrel jelzett vonal) szexuális orientációjának megoszlását mutatja egy skálán, ahol a 0 a kizárólagos heteroszexualitást, a 13 pedig a kizárólagos homoszexualitást jelöli. Azzal ne törődjetek, hogy a férfiak adatait jelző görbe magasabban van, ennek az az oka, hogy a kérdőívet sokkal több – nagyjából kétszer annyi – férfi töltötte ki, mint ahány nő. A lényeg a görbe alakja.

1143a8e305aa99403065f5a395d8242c.png

Megfigyelhető, hogy a férfiaknál a görbe nagyjából 0 és 1 között éri el a csúcspontját, majd utána meredeken zuhanni kezd. A női válaszadók szexuális orientációja viszont sokkal egyenletesebben oszlik meg a skála mentén, a csúcsértékek úgy 3 és 4 közé esnek. Ez azt jelenti, hogy a férfiak többsége kizárólagosan heteroszexuális, és ehhez képest sokkal kisebb a biszexuálisok és homoszexuálisok aránya. A nők között viszont kevesen vannak, akik kizárólagosan heteroszexuálisok, a legtöbb nő legalább mérsékelten nyitott a saját nemével való szexuális kapcsolatra.

Robert Epstein és munkatársai azóta 170 országból származó több mint 500 000 válaszadó részvételével elvégeztek egy felmérést, amely a legnagyobb a szexuális orientáció kutatásának történetében. Az adatokat elemző tanulmány még nem jelent meg, de a kutatók annyit már előrebocsátottak, hogy az eredmények megerősítik korábbi megállapításaikat.

Cameron Diaznak tehát nincs igaza abban, hogy minden nő érzett már vonzalmat egy másik nő iránt, mert rengeteg olyan nő létezik, aki kizárólag heteroszexuális, és a saját nemébe tartozók soha nem támasztanak benne szexuális érdeklődést. Viszont Diaz sejtése mégsem teljesen hibás, hiszen egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legnagyobb részének nemi beállítódása nem annyira kizárólagos, mint ami a férfiak többségére jellemző.

A bejegyzés trackback címe:

https://hetipszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr6212763864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Proud Mary 2017.08.20. 17:39:32

jaja, persze. a fiúk meg egy kicsit búzák. brit tudósok

erkölcsi hulla 2017.08.20. 18:04:31

Egészen komoly kutatások bizonyítják továbbá, hogy a negyvenkettő darab gender NEM létezik, mivel csak kettő ( 2 ) van, (ffi-nő) mégis a fél nyugat szarik rá. Mert a nemed az elhatározásod kérdése. Aha.

Zsíros Bödön 2017.08.20. 18:38:44

Persze bármilyen kutatás arra akar rámutatni, hogy a homokosság meg ugyanúgy valamiféle agyi disorder, mint pl. az is, hogy autizmus, stb, azt tűzzel vassal ellenezzük. Ú és a kedvencem, amikor az állatvilágos példával jönnek, hogy ott is van rá példa. Ja, mert az állatoknál nem lehet semmiféle genetikai vagy agyi probléma.

anti és apu 2017.08.20. 18:55:42

ide csak idióták kommentálnak?

2017.08.20. 18:56:53

Az isten basszon meg Mannhardt András!

anti és apu 2017.08.20. 19:03:33

@Hortenz: isten nem homokos, ezt te is tudod! :)

Kelly és a szexi dög 2017.08.20. 19:11:31

Mindegy, 50 euroért pippantson!

fairlane 2017.08.20. 19:42:34

A legnagyobb buzifalók mindig középen helyezkednek el. Azért olyan véres szájúak, mert zavarja őket a saját másságuk.

PomberMaci 2017.08.20. 19:56:00

Nincs hetero férfi, csak makacs...

kkn 2017.08.20. 20:01:13

Általános vélemény, hogy a nők jórészt egymásnak öltöznek, nem a pasiknak. Van egy csomó részéet, kiegészítő, amit a férfiak nem vesznek észre, értékelnek, csak a többi nő. A férfiaknak elég lenne, ha pár alapszinű ruhát vennének fel, a sok árnyalat hidegen hagyja őket. Úgy is tetszenének nekik a nők, akik más nőknek akrnak tetszeni, mert a pasiknak kevesebbel is jok lennének.
A szebbik nem titulust is elfogdja a nők nagy része. Ők a szépek, tetszenek maguknak, ha csinosak, ha tetszik maguknak saját személyük, nemük, akkor nemük más tagjai is tetszenek nekik.

Amúgy férfiszemmel nehéz megérteni, hogy a kisebb számban lévő jóképű férfiakon kívül miért kezdenek a nök a többi pasival, akik semmilyenek? Nagy mákunk , hogy a biológia felénk tolja öket.

rudo 2017.08.20. 20:03:32

Mondjuk olyan nézőpont is van, hogy aki nyalt már ki nőt azért az sem 100% -os férfi (merthát nyaljanak fagyit a gyerekek, egy férfi meg használja amit isten a lába közé teremtett), szóval hátrább az agarakkal macsókáim!

Szaktanár 2017.08.20. 20:23:07

@kkn: h válaszoljak a burkolt kérdésedre a végén, a nők csak rövidtávra keresik a szépséget (jóképűség), hosszútávra teljesen más mozgatja őket, mint minket, férfiakat. minket egyszerűen lenyűgöz a szépség, az arányosság (igen, azt is, akinek nem jut szép nő, csak az megideologizálja, h neki pont olyan kell), de a nőket a biztonság (fizikai - erős férfi, vagy anyagi - gazdag férfi) vonzza. nem véletlen a mondás, "legyen egy fokkal szebb az ördögnél", ugyanis a nőket tényleg kb ennyire érdekli egy férfi szépsége, egyszerűen nem erre, hanem a rejtélyesen megfogalmazott "kisugárzásra" buknak (ami sztem az előbb említett biztonságérzet megteremtése). tankönyvi példa: mick jagger. le merném fogadni, h bármelyik ide kommentelő férfi szebb nála, de azt is, h együtt sem volt annyi nőnk, mint neki élete első 30 évében (pedig én nagyon odateszem magam:D).

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.20. 20:25:02

Csak a homoklobbi által lefizetett orvosok szerint. A valóságban a nők között a homokos kb. 2-3 %, levesebb mint a férfiaknál, ahol 4+-5 %.

savrola 2017.08.20. 20:46:21

@kkn: "Általános vélemény, hogy a nők jórészt egymásnak öltöznek, nem a pasiknak. " Én ezt inkább úgy mondanám, hogy nők egymás ellen öltöznek a pasiknak. Ergo versenyeznek egymással a férfiak elismeréséért. Ez még akkor is így van, ha férfiaknak sokkal egyszerűbb öltözékben (színkombinációban) is ugyanúgy tetszenének.

talgaby 2017.08.20. 21:03:51

Gratulálok, Birca, sikerült mindenki számára bizonyítanod, hogy képes voltál értelmezni a linkelt diagram jobb szélét. Esetleg van még hasonló világraszóló ismeret, amit sikerült kibányászni belőle?

Szalay Miklós 2017.08.20. 21:06:07

Vagy a férfiak jobban tagadják (maguk előtt is)...

Tessék egyébként egy tömör és (szerintem) objektív összefoglaló a homoszexualitásról:

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid051

(A legfelső sor a kép tetején, "Homoszexualitás". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

sZulamith 2017.08.20. 22:00:12

Van az a pénz? Remélem kevés nő olvassa ezt a cikket. Lassan már puszit sem merünk adni egymásnak egy feltűnési viszketettségben szenvedő, Cameron Diaz, meg az általa előkotort tudományos vélemény miatt.
Speciel én azért adok magamra, mert tetszeni akarok a férfinak, de azt sem szeretném ha a nőtársam lesajnálna a kinézetem miatt:) (mert azt szeretjük:)

NagyVonalakban 2017.08.20. 22:50:04

A nejem is bisex.
Meg a baràtnője is.
Èn meg összehoztam őket...aztàn persze csatlakoztam.

Netuddki. 2017.08.21. 08:24:03

@Proud Mary: "jaja, persze. a fiúk meg egy kicsit búzák. brit tudósok"

Csak meg kell nézni az avatarodat kiskancsó...

Netuddki. 2017.08.21. 08:26:00

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: És akkor, a hozzád hasonló zoofilok még szóba se kerültek...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2017.08.21. 08:31:39

Ez az ábra a két magyarázat/jelzés ellenére is értelmetlenül zavaró és megtévesztő. Teljesen hibás nominális értéket tenni a függőleges tengelyre, egyszerűen csak arányszámot kellett volna feltüntetni, ez így csak az amúgy is létező különbség eltorzítására jó. Továbbá a cikkben levont következtetés szerény véleményem szerint teljes hülyeség. Az ábráról leolvasható, hogy a teljes női minta mintegy öt százaléka fért a "full heteró" tartományba, márpedig ezt semmiképp nem nevezném "rengeteg nőnek".
Zárójelben tenném hozzá, hogy az ilyen önkitöltős kérdőíves felmérés túlságosan szubjektív és determinált. Nyilván az ehhez hasonló témákat objektíven kutatni gyakorlatilag lehetetlen, számomra ezek mindig is csak az érdekesség kategóriába tartoznak, akár egybecseng az eredmény az én világnézetemmel, akár nem.

Néhány véletlenszerű reakció az egyes kommentekre:
A hülye bulvármédián (és az agyhalott kántálókon) kívül senki sem állítja, hogy 42 gender lenne. Két nem van, a szexualitással kapcsolatos kutatások a nemek közötti vonzalom mértékéről és módjáról szólnak.
A nemiséggel kapcsolatban alapvetően két genetikai disorder létezik: az egyik a fiziológiai elváltozást okozó, amikor a nemi szervek nem fejlődnek ki, vagy éppen mindkettő kifejlődik. A másik a nemi identikációs zavar ami nem a másik nem iránti vonzalomról szól, hanem a saját nemünk megéléséről/elfogadásáról. Ezt elég könnyű összetéveszteni a homoszexualitással, ha megfelelően kényelmes fekete-fehér látásmóddal élünk.
A nemi preferencia természetesen szintén (alapvetően) genetikai meghatározottságú , pont úgy, mint a hajszín, a szem színe, a magasság, a testalkat, az személyiségünk. Genetikai eredetű betegségnek nevezni a különböző nemi vonzalmakat pont annyi értelme van, mint a kékszeműséget (sőt, annyi se, mert a kék szemért egy nagyon jól behatárolt génelváltozás a felelős, míg a nemiség ennél nagyságrendekkel összetettebb kérdés).
Az is vicces amúgy, hogy a női bi(/homo)szexualitást éljenzők és erőltető férfiak jó része ugye önmaga hetetó, illetve legalább is nagyon intenzíven annak vallja magát.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.08.21. 08:54:15

A buzilobbi elég erős, úgy látszik valamiért az az érdek hogy csak a cigók meg a kecskebaszók szaporodjanak.

sebi77 2017.08.21. 10:53:13

Azért mert egy görbének 0-1 között van a csúcsa, egyáltalán nem jelenti hogy a "többség" is ott van, sőt, ránézésre kb. az ötöde van ott, a medián meg kb. 3-4 között lehet. Ezért lett volna érdemes egy normális diagramot csinálni, mondjuk eloszlásfüggvényt sűrűség helyett.

sebi77 2017.08.21. 11:04:24

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Kizárólagosan leszbikus nő arányaiban kevesebb van mint férfi, ez a diagramon is látszik. Az a 2-5% amiről beszélsz, a diagram jobb szélén van, kutatástól függően hol húzzák meg a határt. Pl. aki már volt azonos neművel az automatikusan homokos, vagy aki 10-ből egyszer, vagy csak fantáziált róla stb.. Rengeteg átmenet van, amit csak egy ilyen skálával lehet ábrázolni, nem 2 kategóriával. A valóság az amit itt látsz, a homoklobbizás meg a többi az álomvilág, ami a a történelem szemétdombjára fog kerülni a kreacionizmussal, laposfölddel meg többi vallásos babonával együtt.

sebi77 2017.08.21. 11:12:21

@Before: "Az is vicces amúgy, hogy a női bi(/homo)szexualitást éljenzők és erőltető férfiak jó része ugye önmaga hetetó, illetve legalább is nagyon intenzíven annak vallja magát."
Nagyon szívesen látnék egy keresztkorrelációt arról hogy a birkaemberek meg hasonlók hol helyezkednek el ezeken a skán. Nem lepődnék meg túlságosan ha kiderülne hogy durván sok köztük az elfojtott homokos típus aki Orlandóban mészárolt. Egy sima heterónak mi oka volna fél életét ezzel a témával töltenie.

Elena Mccarthy 2017.08.21. 11:23:11

Hu de sok itt az eloitelet a tiszteletlen kifejezes masokra cincaljuk a vilagot jobbra balra de szerencse hogy a tudomany azert de facto adatokra epit:)a tobbi szelsoseges szubjektiv velemenyalkotot meg elhordja a szel.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.21. 11:38:26

@sebi77:

A valóság az, hogy Jézus véres acélostorról kiűzi a homoklobbit az Univerzumból, pont.

sebi77 2017.08.21. 12:27:07

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Téged pedig szívlapáttal fog agyoncsapkodni a rézfaszú bagoly.

2017.08.21. 13:19:20

Minden jó munkásember meg egy kicsit operátor is, nem? Ja, de.

Lehoz Tamas 2017.08.22. 07:58:46

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: ne feledjük, egész fiatalságodat papok között töltötted majd elvettél egy férfinak kinéző, melletlen, alaktalan valamit, akit azóta is csak hátulról kapsz el. Ezért is harcolsz ennyire a melegek ellen, próbálod magadat meggyőzni. Most persze majd azt fogod válaszolni, hogy a nejed szépségkirálynő meg minden. Ezért azt javaslom, a következő kommentedhez linkelj egy fotót róla! Aztán majd szavazunk, hogy meleg vagy-e!

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.22. 08:52:03

@Lehoz Tamas:

A valóság pedig az: ateista családban nőttem fel, s papot csak 3-4 évente láttam.

Feleségkor mostani kép vagy fiatalkori kellene?

Lehoz Tamas 2017.08.22. 10:46:13

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: akkor már értem miért jártál a Pázmányra! Ezzel is kompenzáltál! A nejedrol linkeld a róla valaha készült legjobb nyilvános képet.

Lehoz Tamas 2017.08.22. 15:33:49

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: micsoda szemöldök! Nem is tudtam, hogy ő férfi volt előtte! Most már minden világos.
süti beállítások módosítása