Főleg pszichológia, de nemcsak az

Heti pszichó

A pesszimizmus káros az egészségre!

2017. május 12. - Mannhardt András

Ha valakit századik születésnapján ünnepelnek, biztosan elhangzik a szinte kötelező kérdés: mi a hosszú élet titka? A százévesek pedig a legkülönfélébb válaszokat szokták adni erre, mivel – az igazat megvallva – valójában fogalmuk sincs, minek köszönhetik a magas életkor elérését. A tudósoknak azonban illene többet tudniuk. Csakhogy nem is olyan egyszerű megvizsgálni a gyerekeket vagy fiatalokat, s azután megfigyelni, milyen hosszú élet várt rájuk... Kinek van erre elég ideje?

Éppen ezért különösen értékes az a dukumentumanyag, amit egy egyesült államokbeli apácazárda archívuma őriz. 1930-ban ugyanis az Észak-Amerikai Nővérek rendfőnökasszonya minden fiatal apácától bekért egy rövid önéletrajzot, melyben a többnyire tanulmányaikat végző – húszas éveik elején járó – lányoknak ki kellett térniük életük érdekes, tanulságos és meghatározó eseményeire is. Mintegy hat évtizeddel később egy kutatócsoport fölkereste az önéletrajzot beadó apácák közül a még élőket, és azokkal, akik beleegyeztek, sokoldalú vizsgálatsorozatba kezdett. Deborah D. Danner és munkatársai 2001-ben tették közzé azt az igen érdekes tanulmányt, mely az önéletrajzokban megjelenő pozitív érzelmek és az élethossz közötti összefüggést vizsgálta.

A kutatók 180 önéletrajzot vizsgáltak meg, igen objektív módon. Megszámolták a szövegekben az érzelmet kifejező szavakat, mondatokat, és minősítették őket (pozitívnak, negatívnak, illetve semlegesnek). Ezeket az adatokat pedig összevetették az akkor már többnyire elhunyt apácák életrajzi adataival. Elképesztő dolog derült ki. Ha a pozitív érzelmeket kifejező mondatok számát tekintjük, azok az apácák, akik a legkevesebb ilyen mondatot írták, átlagosan 86,6 évig éltek, akik viszont a legtöbbet, 93,5 évig! Ez közel hét év eltérés az élettartamban! A különbség még nagyobb – 9,4 év –, ha a pozitív érzelmet kifejező szavak számát nézzük, és 10,7 év van azok élettartama között, akik a legkevesebb, illetve legtöbb fajta pozitív érzelemről számoltak be fiatalkori önéletrajzukban.

A kutatók szerint a pozitív érzelmek gyakori említése összefügghet az optimista, pozitív életszemlélettel, ami egy emberre egész életén át jellemző lehet. Az ilyen szemlélet pedig nagyban hozzájárulhat a testi egészséghez, mert jelentősen enyhíti a stressz káros hatásait, s ezáltal csökkenti többek között a szív- és érrendszeri betegségek veszélyét.

A pesszimizmus káros az egészségre! Érdemes leszokni róla.

A bejegyzés trackback címe:

https://hetipszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr3012500825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása